Allt lugnt…eller?

Inga extra foton idag, onsdag – jag glömde helt enkelt bort dem där jag satt och lyssnade på gräsklipparens smatter… Men på torsdagen kom jag minsann ihåg dem, för alen vid stranden oroar mig, den ser rent ut sagt döende ut (se bilden ovan)… Idag, på fredagen, då jag besökte Tatarlönnen för tredje och sista gången den här veckan, kom några intresserade damer med sina hundar och frågade om jag filmade mig själv, så jag hoppade upp skrattande och sa, javisst, men jag vill inte ha er på bild… och de fortsatte godmodigt sin väg medan jag satte igång på nytt.

Allvarligt talat, förutom den tynande alen har jag även annat att oroa mig för. Efter att ha lyckats skriva ett första utkast till en text om mina besök hos tallen i Lill-Jansskogen förra året och särskilt mina olika försök att klippa ihop materialet till ett videoarbete, åt Denise Ziegler, som sammanställer en bok för utställningen i samband med forskningsdagarna på Bildkonstakademin i Helsingfors i december, var jag rätt nöjd med mig själv. Jag tänkte att jag bara skulle kasta ett öga på nästa uppdrag, texten till min andel av presentationen på CARPA 6 (Colloquium on artistic research in performing arts) i slutet av augusti. Men när jag såg meningen som sammanfattade det jag lovat tala om, blev jag omedelbart orolig inför arbetet som låg framför mig: “Could expanding the idea of who or what performs assist in decolonizing our relationship to the environment, to everything else around us?”  

Det där om att utvidga vår uppfattning om vad som uppträder eller agerar har jag ju talat mycket om, men frågan om att avkolonisera vår relation till omgivningen, till allt annat omkring oss, är knepigare. Ärligt talat vet jag ju nästan ingenting om avkoloniseringen och diskussionen kring den tematiken. Så jag började skrapa ihop material, och tänkte genast på begreppet “vincularidad” som Manola Gayatri, en performance-as-research kollega talat om. Det är ett begrepp använt av några latinamerikanska aktivister och teoretiker, och hänvisar till vissa ursprungsfolks tänkande och betyder ungefär sammanbindningen eller  sammanlänkningen av allt som finns. Begreppet låter relevant, men det mesta som skrivits om det finns på spanska, och det bara nämns i Mignolos och Walsh inledning till boken On Decoloniality. Hm. Jag får fortsätta att leta…

Här är i varje fall bilderna från veckan:

Onsdagen 14.8.

Torsdagen 15.8.

Fredagen 16.8.

Published by

Annette Arlander

artist

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.