Översvallande grönska

Måndagen efter en veckas paus – med besök i Torino, och Helsingfors – väntade jag mig se trädet i blom, för allting blommar nu. Häggen och äppelträden är redan passé. Men nu blommar rönnen, oxeln, hästkastanjerna, rhododendron, kaprifol och nästan allting. Först tycktes det som om mitt viloträd bara hade utvecklat sitt lövverk och blommorna var ännu i knopp, men när jag tittade närmare insåg jag, att blommorna var väldigt små och oansenliga, så att man nästan inte såg skillnad på knoppar och blomster (se bilden ovan).

På tisdagen var jag mycket senare ute hos mitt viloträd, för jag lyssnade på ett föredrag med Walter Mignolo på konsthögskolan och deltog dessutom i ett skypemöte efter det. Men såhär års är det ju ljust länge. Jag undersökte blomknopparna igen, och det ser faktiskt ut som om många redan var i full blom trots att de är så gröna och oansenliga. Dessutom ser jag dess släktingar överallt nu, vid ingången till Nobelparken, i Humlegården ock så vidare. Det irriterar mig faktiskt att jag inte vet vad det är för ett träd…

På onsdagen tog jag nya bilder av blommorna och bladen för att försöka identifiera trädet, och det ser ut som om det är en så kallad rysk lönn, Acer Tataricum. Och efter allt sökande och grubblande hittade jag plötsligt en karta över träden i Nobelparken, där det tydligt framgår att det faktiskt är en rysk lönn. (Se Nobelparken_original_Stockholm) Komiskt, kan man ju tycka. Men visst är det i varje fall trevligt att veta vad ens vänner heter, eller hur?

Published by

Annette Arlander

artist

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.