Inte en tillstymmelse till snö

Våren är i full gång, fåglarna kvittrar, isen smälter och i Nobelparken finns inte en tillstymmelse till snö – men det är faktiskt februari! Februari brukar vara vinterns kallasta och snörikasta månad, eller åtminstone brukade den vara det, i Helsingfors i varje fall. Men även i Helsingfors smälter isen nu. Det är härligt med vår, givetvis, men skrämmande att vintern blir så kort. Den globala uppvärmningen kan ju betyda plötsliga köldknäppar eller stormar också, men den hypertidiga våren känns extra påtaglig.

Mina besök hos viloträdet har blivit något av en rutin, en promenad efter lunch, och jag håller mig till tre gånger i veckan som princip. Den här gången blev det i början av veckan, men nästa vecka blir det närmare veckoslutet, för jag skall delta i ett evenemang ordnat av forskningsprojektet Sensing the City i Coventry, en timme från London. Men innan dess blir det en hel del saker i Helsingfors. Jag skall lyssna på ett seminarium med Lisa Blackman imorgon på morgonen och diskutera med Heidi Tikka på ett seminarium på Aalto University på kvällen – ha ett föredrag också, för den delen, som jag kallar ”The Diversity of Artistic Research”.  Och under weekenden skall jag delta i Henna Laininens kurs om kreativt skrivande i förhållande till klimatkrisen. Oftast är det just så här, i Stockholm får jag ägna mig åt att uppträda med växter på ett eller annat sätt, men så fort jag reser någon annanstans, blir det en massa annat. Det är säkert en starkt bidragande orsak till att jag trivs så bra i Stockholm. Men det är ju en förenkling, förstås.

Föredraget i morgon kommer nog att handla om projektet Att uppträda med växter också, även om jag använder gammalt material, och lägger tyngdpunkten på allmänna och principiella saker. Det blir faktiskt ett hopkok baserat på tre artiklar, ”Artistic research and/as interdisciplinarity”, ”Artistic research as a situated practice – performing with lichen”, båda publicerade i Portugal, och så bitar av en artikel vi skrev med Mika Elo på finska, om ett ekologiskt perspektiv på konstforskning. Jag borde hinna översätta några bitar av den ännu ikväll…

Nu får jag alltså lov att säga farväl till mitt viloträd för en tid, vi kommer att ses nästa gång först om en dryg vecka. Men här är de senaste bilderna.

Måndag eftermiddag:

Tisdag eftermiddag:

Onsdag eftermiddag:

Published by

Annette Arlander

artist

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.