Vår i luften

Och vår på marken:

Sedan mitt senaste besök, de första dagarna i februari, mötte jag i måndags en helt annan värld; det mesta av snön hade försvunnit, bara lite hal och våt is fanns kvar kring gångbanan – och fåglarna kvittrade. Hela veckan har det varit plusgrader på dagarna, och solen värmer faktiskt när det inte blåser. Tisdag och onsdag hann jag inte ner till stranden innan skymningen, så jag beslöt att vänta till slutet på veckan, och idag fanns knappt någon snö alls kvar. Igår fick jag extra besök (på bild) av en dam med sin hund som plötsligt klev in i bilden, dvs. längs den inofficiella stigen som passerar under trädet. Lyckligtvis hade jag redan kommit och ställt mig bakom kameran – kanske hon inte hade gått där, förresten, ifall jag legat i min “hängmatta”. Men idag väntade en mer dramatisk överraskning: det gamla pilträdet alldeles intill, på andra sidan den lilla miniatyrviken, hade brutit samman, och en stor gren, egentligen halva stammen, låg på isen. Jag förstår inte vad som fått den att brista så dramatiskt, det spruckna trädet ser faktiskt ut som ett fruktansvärt benbrott, det gör nästan ont att se det.

Här är några fler bilder som ett “galleri”, som det heter:

Den femtonde februari var det en massa olika deadlines som skulle åtgärdas, som att skicka in sitt förslag till Emergency Index, en årsbok för performance utgiven av Ugly Duckling Press i USA, som jag deltagit i under flera år. Och så ville jag skicka in ett förslag till en forskningsdag i Turin med det lockande namnet Trees in/and/around literature in the anthropocene, även om jag ju inte sysslar med litteratur. Men det som tog mera tid var att bearbeta mitt föredrag i Karlsruhe i höstas för symposiet Tanz der Dinge organiserat av GfT (Gesellschaft für Tanzforschung) för deras publikation, och välja bilder för det. Istället för Rainy Day in Rekdal kallade jag den korta texten för “It Rains – it thinks – it dances”.

Mest tid har det ändå tagit, och mest inspirerande har det varit, att lyssna på Henna Laininens radio essä Sulamisvesissä  (I smältvatten) och ljudinstallation Sulamisvesissä II ( I smältvatten II) samt dokumentationen av en diskussion och en konsert om klimatkrisen, “Feeling the Climate: A Musical Discussion” med ljud av smältande glaciärer, musik och en diskussion om sätt att bearbeta klimatångest bland annat genom kreativt skrivande. De utgör en del av hennes doktorandprojekt i Helsingfors som jag skulle förhandsgranska.  Det var fascinerande att höra en barndomsvän, Mikael Hildén, som är expert på klimatforskning, delta i det sammanhanget. Det mesta är på finska, men diskussionen med konserten är faktiskt på engelska, och öppet tillgänglig på nätet.

Jag insåg samtidigt hur lite jag egentligen har deltagit i klimatarbetet, trots att jag inbillar mig att jag drar mitt strå till stacken genom att fokusera på växter, och i synnerhet träd, som ju är helt oumbärliga för att samla upp koldioxid, och skapa en syrerik atmosfär, förstås. Men det tacklar ju inte problemen direkt. Och egentligen borde jag faktiskt artikulera mig tydligare. Det jag huvudsakligen tänkt på är behovet av att skapa ett annat förhållningssätt till miljön och de levande varelser som vi delar den med. Och att träden är en bra brygga, för de är ändå rätt lätta att känna med och känna för, lite som de stora däggdjuren. Och att jag kunde stimulera även andra människor till att vänslas med träd genom mitt eget exempel. Men det går ju lätt att tolka bilderna här nedan snarare som exempel på den privilegierades njutningslystnad och lättja. Och om inte direkt det, så är det i varje fall svårt att se hur det kan bidra till att skapa mera hållbara och rättvisa produktionsformer ifall man vilar en stund i famnen på ett gammalt träd.

Men här är nu bilderna från denna veckas besök i varje fall:

Måndagen 11 februari

Torsdagen 14 februari

Fredagen 15 februari

 

Published by

Annette Arlander

artist

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.