Begynnelsen på Hundens år

Nu är det alltså igång, Hundens år 2018. Enligt den kinesiska kalendern inleds det nya året vid nymånen mellan 21 januari och 20 februari, i år den 16 februari, och fortsätter till den 4 februari 2019. Och nu har jag inlett ett projekt som jag skall hålla på med under detta hundens år. Egentligen var det en slump att jag åter tog till den kinesiska kalendern, för förra året, 2017, följde jag den vanliga västerländska kalendern för att avgränsa mina upprepade besök med videokamera hos två träd i Helsingfors (en grupp almar och en alstubbe, se stillbilder här) och två träd i Stockholm (en tysk lönn i Humlegården och en bok vid Djurgårdsstranden, se stillbilder här). Men i år hann jag inte riktigt med vid årsskiftet, och dessutom ville jag anknyta till hundens år 2006-2007 då jag satt i en tall på ön Stora Räntan en gång i veckan, och besökte en gammal tall i Kalvola i södra Tavastland en gång i månaden. Year of the Dog – Sitting in a Tree, Day and Night of the Dog, Year of the Dog in Kalvola – Calendar, Year of the Dog in Kalvola – Calendar 1-2, Shadow of a Pine I-II och Shadow of a Pine I-IV finns alla att se på AV-arkki, Distribution Centre for Finnish Media Art.

Min tanke var att hitta en knotig martall, med tjocka lågt belägna grenar, som det skulle vara lätt att kliva upp i, men det var lättare sagt än gjort mitt i Stockholms innerstad. Bakom Kungliga Tekniska Högskolan och DOCH (Dans och Cirkus Högskolan) där jag har min arbetsplats för närvarande utbreder sig Norra Djurgården eller Lill-Jansskogen, och trots att det är en rätt förvildad park med många döda träd, bergsknallar och busksnår, är de flesta tallarna höga resliga furor och det finns gott om stora granar bland lövträden. Alldeles intill skolbyggnaden uppe på berget växer det dock några små tallar som nästan liknar martallar, och de får duga. Redan den 14 februari gjorde jag en provrunda och bestämde mig för de två granstubbarna jag skall sitta på, tallgrenen jag skall gunga i och den lilla snåriga tallen jag skall sitta i eller hos. Igår den 15 februari och idag den 16 februari gick jag min runda “på riktigt”, och här nedan finns stillbilder från videosnuttarna inspelade på alla fyra platserna. Redan skiftningarna i snömängd och ljus mellan två dagar är fascinerande, få se hur det skall bli med årstiderna. Fast vintern är ofta visuellt intressantast på grund av det grafiska med snön

Granstubben med den dramatiskt lutande stammen:


 

Den lilla granstubben i sagoskogen:


 

Tallgrenen på berget att gunga i:

 

Den lilla tallen vid vägkanten att sitta i:

 

De här granstubbarna och tallarna skall jag alltså besöka under det kommande året, om inte varje dag så åtminstone varje vecka, som en del av projektet Att uppträda/samarbeta med växter. Redan skiftningarna i snömängd och ljus mellan två dagar är fascinerande, få se hur det skall bli med årstiderna. Fast vintern är ofta visuellt intressantast på grund av det grafiska med snön. Jag kommer att skriva om mina besök i den här bloggen, men enklast kan man hänga med i svängarna med hjälp av den här sidan på projektarkivet.

 

 

Published by

Annette Arlander

artist

One thought on “Begynnelsen på Hundens år”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.