På jakt efter en rönn

Att hitta en rönn i Stockholm är inte så lätt som man kunde vänta sig, trots att rönnen är en av de vanligaste lövträden som växer långt upp i norr och klarar sig i många väder. Men den är ofta liten och oansenlig och blir inte heller särskilt gammal. Från min barndoms somrar i södra Tavastland i Finland minns jag min första rönn, som var jättelik. Det har tagit mig nästan ett helt liv att förstå, att det inte var en typisk rönn. Fakta och reklam för rönnen som trädgårdsträd finns här.

Orsaken för min rönnjakt är trädkalendern som jag påbörjat, en serie små performance för kamera varje månad under 2018, enligt den såkallade keltiska trädkalendern, som egentligen mer eller mindre skapades av poeten Robert Graves. Se här.

Rönnens månad sammanfaller i stort sett med februari, eller varar rättare sagt från 21 januari till 17 februari, så det var ingen brådska. Jag ville utnyttja tiden väl och satte igång med att utforska Hagaparken som rekommenderats för mig, och det är ju en stor och mångsidig park. Jag besökte också den Berghianska trädgården och vandrade ner mot centrum längs Brunnsviksstranden. Där stötte jag på en liten buske uppe på en klippa med tydliga bär kvar på grenarna och tänkte att detta skulle bli den perfekta platsen för februari. Det var redan skymning, så jag bestämde mig för att återkomma följande dag. Längre ner vid stranden, vid det såkallade Kräftriket såg jag en rönn vid stranden och tänkte att det kunde bli alternativ b, innan jag hastade hem undan mörkret. Det var det lilla trädet på klippan, med de lite för stora bären som jag fastnat för.

Följande dag tog jag mig ner till Brunnsviken en annan väg, och hittade utan problem min lilla favorit. I dagsljus var sanningen tyvärr uppenbar, det var ingen rönn utan någon form av hagtorn. Kanske kunde jag återkomma senare på våren, då det blir dags för hagtornens månad. Men läget är faktiskt lite opraktiskt, för stigen är ganska smal just där på klippan, och det var full trafik med all sköns söndagsvandrare.

Det skulle alltså bli alternativ b, nere vid stranden vid Kräftriket. Rönnen stod där, men den växte tätt ihop med ett annat träd, väldigt nära vattenbrynet, så jag bestämde mig för att se ifall jag inte kunde hitta en annan. Och visst, bara några meter därifrån, uppe på grässluttningen växte något som såg ut som en rönn, med tydliga spår av bärklasar, och dessutom en flerdelad stam som var böjd så att jag nog skulle kunna sitta på den. Och framförallt stod den rätt ensam där, så att den kunde framträda för sig själv På bilden. Trafiken på stigen mellan rönnen och vattnet kunde jag inte hjälpa, men motionerarna rörde sig i bakgrunden och inte mellan trädet och kameran, så det var inte så farligt.

När jag väl valt bildbeskärning – en kompromiss mellan tillräckligt avstånd för att få med så mycket som möjligt av rönnen och så lite som möjligt av de närmaste grannträden – satte jag mig på den krökta stammen och vilade fötterna på den andra. Det var inte särskilt bekvämt, men inte omöjligt, och jag njöt av vintersolen och de blå skuggorna. Det var plötsligt mycket färre förbipasserande, vilket var skönt, och så skedde en fascinerande förändring när den blå himlen plötsligt täcktes av vita moln, skuggorna mjuknade och snöflingor började falla – en härlig överraskning.

En annan, mindre trevlig överraskning var det lilla skrumpna bruna lövet jag såg dinglande framför mig, det såg ju inte alls ut som ett rönnlöv! Då insåg jag att det kanske var en oxel (Sorbus intermedia), som i Finland kallas för svensk rönn, och inte en vanlig rönn (Sorbus aucuparia) som jag satt i. Det skulle förklara de ovanligt stora bären och den kraftfulla stammen. Nåväl, i brist på rönn får man nöja sig med oxel. Och de är ju trots allt nära släkt! Jag satt där i ungefär tio minuter, eller lite mindre faktiskt. Den video jag editerade av seansen är 9 minuter och 33 sekunder, och finns att se på research catalogue, på samma sida som björken i januari, här https://www.researchcatalogue.net/view/316550/425654

Published by

Annette Arlander

artist

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.