Grå dagar i Stockholm

Ett snabb-besök till Stockholm över weekenden gav möjlighet till två inspelningssessioner eller uppträdanden med lönnen i Humlegården och boken vid Djurgårdsstranden. Det var grått, men milt och inte mycket vind, så det hela gick rätt smärtfritt och behagligt. På lördagen vandrade jag hela vägen ner till havet och kruthuskafét för att jag letade efter en trevlig rönn att uppträda med för en kalenderbild. Vi lever fakstiskt i rönnens månad just nu, ifall vi följer de gamla kelternas kalender. Men det fanns inte många rönnar, och många träd är rätt svåra att känna igen utan löv. Den lilla rönnen på stranden (i bildennovsn) hade några skrumpna bär kvar, så det är troligen en rönn. Men kanske inte vuxen nog för att uppträda med…. Lördag eftermiddag såg bilderna av  våra vanliga uppträdanden med lönnen och boken ut såhär:

p1030506

p1030508

p1030509

På söndagen var det fortfarande grått, och enstaka snöflingor dinglade sakta ner, mot kvällen blev de till slask. Den enda malören för dagen var att bildkortets minne tog slut på Djurgården, så jag spelade in en extra seans. Undrar just varför jag inte kan se att den håller på att fyllas, trots att jag kan se ifall batteriet håller på att tömmas. Men därför finns det i alla fall två bilder med boken:

p1030516

p1030518

p1030520

p1030522

På eftermiddagen tog jag mig till Fotografiska museet, vilket är något av en bedrift i dagens läge, emedan Slussen är under renovering. Det var fullt med folk, som vanligt, med en stor porträttutställning We have a dream, en utställning med roliga smått kritiska Diesel reklamer, och så en en mörk och elegant utställning med skulpturer och fotografier av Johanna Gyllenhammar. Där såg jag de två foton som blev till dagens saldo för mig, på en död upp och ned vänd ek hängande över drottninggatan, med rötterna avkapade. Jag såg den aldrig “live” men det räcker med fotografierna:

2017-02-05-16-44-16

Johanna Gyllenhammar: Die for You, Day, 1993/2001C-print 140cm x 140 cm

2017-02-05-16-44-27

Johanna Gyllenhammar: Die for You, Night, 1993/2001 C-print 140cm x 140 cm

Det där med att göra en dubbel bild, dag och natt, är ingen dum idé, det har jag aldrig provat på trots att jag bandat in dygn med två eller tre timmars mellanrum – något att pröva på i framtiden. Men inte trädlik! Fastän jag satt ju nyss med ett gammalt trädkadaver som låg på stranden i Khao Lak…. Hm.

Published by

Annette Arlander

artist

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.